joi, 6 noiembrie 2014

Pregătirea organismului pentru iarnă

Pregatirea organismului pentru iarna DR MENCI alimentatie corecta sanatoasa nutritie dieta www.doctormenci.ro ce sa mancam iarna Gheorghe Mencinicopschi dieta pentru iarna pregatirea corpului legume si fructe necesare toamna sanatoase varza alba rosie mere gutui struguri sistemul imunitar imunitate rezistenta la boli a organismului

Stim deja cu totii ca o minte sanatoasa intr-un corp sanatos reprezinta conditia obligatorie pentru o viata armonioasa. Sanatatea mintii si a trupului sunt sustinute printr-un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata (respectand principii corecte precum crononutritia, locavorismul, combinatiile corecte de alimente), activitate fizica, timp liber petrecut in natura si cu familia, citit, plimbat – toate astea menite sa contrabalanseze ritmul naucitor de viata in care ne pierdem cu totii in ultima vreme.

Se apropie iarna cu pasi repezi, cand functiile vitale si metabolismele incetinesc, fluidele biologice ale corpului stagneaza mai mult ca niciodata, iar rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe. Deci, trebuie sa ne pregatim si sa ne sustinem alimentar inca din toamna, pentru a evita castigarea in greutate sau eventualele probleme de sanatate.

In anotimpul rece trebuie sa intram cu o zestre cat mai mare de vitamine, minerale, antioxidanti si alti fitonutrienti si cat mai putin intoxicati, pentru a face fata atat consumului de alimente grele din timpul iernii, cat si frigului si umiditatii.

Cum facem pregatirea organismului pentru iarna? Iata cateva sugestii pentru a iesi din anotimpul rece vigurosi si sanatosi:

- Respectati-va atat propriul bioritm, cat si pe cel ce guverneaza alimentatia (crononutritia). Mai concret, luati zilnic trei mese principale: micul dejun (cea mai importanta masa), ce poate fi consistent dar, atentie, nu consumati mai mult de un aliment concentrat la o masa (tot ce nu este fruct sau leguma este aliment concentrat); la interval de circa 4 ore urmeaza pranzul (ce poate contine proteina animala slaba – carne alba) si seara cina (mai lejera, poate contine peste).
- Respectati bioritmul activitate – recreere – somn, esential pentru o sanatate fizica si psihica durabila.
- Profitati cat mai mult de aceasta toamna insorita si adoptati forme de activitate fizica moderata, in spatii cat mai curate, nepoluate chimic,fizic, biologic. Mai bine zis, faceti sport afara (si cand spun „afara” spun „in natura”/„in parc”, nu pe bulevardele poluate sau in sali neaerisite).
- Pentru a evita manifestarile neplacute ce pot aparea pe timpul iernii nu ezitati nicio clipa sa va infruptati din bogatiile de legume si fructe pe care vi le pune toamna la dispozitie si pe care le gasiti descrise mai jos – cu toate calitatile lor exceptionale.

Legumele vedete ale toamnei si calitatile lor:

Sfecla – cea cu putine calorii. O salata de sfecla rosie va va aduce mereu o cantitate mare de vitamina B9 (acid folic), esentiala pentru dezvoltarea celulelor in timpul sarcinii. Reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si fibre. Atat consumul acestei legume, cat si sucul de sfecla scad tensiunea arteriala, protejeaza inima si ficatul si au un puternic efect detoxifiant, energizant si antiinflamator.

Pastarnacul are un continut superior de potasiu si vitamina B9, substante care mentin inima sanatoasa si scad sansele aparitiei cancerului in organism. Pastarnacul contine multe fibre esentiale pentru sanatatea sistemului digestiv si poate fi folosit in supele sau ciorbele de toamna.

Prazul are multiple efecte benefice: scade nivelul colesterolului nociv, il creste pe cel al colesterolului bun, previne cancerul si stabilizeaza nivelul de zahar din sange.

Varza alba – banala, dar ideala in dieta si in curele de detoxifiere – constituie baza salatelor de toamna. Este bogata in vitamina A, vitamina C si in glucozinol – o substanta care lupta impotriva cancerului si care da acestor legume aroma specifica.

Ridichea alba / neagra, precum si telina sunt extrem de benefice pentru buna functionare a ficatului – cea mai importanta uzina de detoxifiere a organismului.

Sa nu uitam si fructele:

Perele dulci, aromate si zemoase contin fibre, vitamine, minerale si antioxidanti care protejeaza organismul. Perele sustin buna activitate a inimii, sunt laxative, nutritive, detoxificante si echilibreaza nivelul colesterolului.

Merele sunt cele mai gustoase si benefice pentru organism fructe de toamna. Contin multe vitaminesi antioxidanti puternici, care contribuie la scaderea colesterolului rau si la stimularea celui bun. De asemenea, merele previn formarea pietrelor la rinichi si pot reduce riscul aparitiei astmului si a diabetului de tip 2. Avand calorii putine, merele sunt prietenele siluetei.

Strugurii sunt o adevarata comoara a naturii. Acestia contin vitamine cu efect antioxidant, care intaresc sistemul imunitar: vitamina C, K, B1, B2 sau B6. Tot strugurii ajuta la eliminarea oboselii acumulata in timpul zilei, la prevenirea bolilor de inima si la imbunatatirea activitatii renale.

Gutuia, in afara de a fi un fruct anti-raceala, este benefica digestiei prin continutul ridicat de fibre. Gutuile ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea unui organism sanatos.

Nucile reprezinta una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale. Sunt bogate in fibre, antioxidanti (Se, vit. E) siin grasimi monosaturate, polisaturate si acizi grasi (precum faimosul omega-3), care scad colesterolul si protejeaza inima.

Nu uitati! Sistemul imunitar trebuie fortificat in acest sezon prin consumul de fructe si legume pentru a preintampina aparitia bolilor specifice iernii.

Autor: Alexandra Alexandru
Sursa: doctormenci.ro

6 comentarii:

  1. Foarte bune recomandările tale! Dar mai vreau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte benefice sunt a sfaturile, Cristi. Mulţumesc mult că ai împărtăşit cu noi acest articol foarte interesant. Bine-ar mai fi să le şi respectăm aceste sfaturi, mai ales eu.
    Toate fructele şi toate legumele îmi plac deopotrivă şi chiar le folosesc în alimentaţie,... le am pe toate la îndemână pentru că le cultivăm noi în grădină, doar că în ultima vreme sunt tare indisciplinată cu respectarea meselor, le cam sar şi asta chiar nu-i bine deloc! Trebuie să fac ceva în privinţa aceasta. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate că era bine să fie adăugată și expunerea regulată la lumina naturală. Oricum, alimentele enumerate nu ne lipsesc din alimentație. Cu mișcarea în aer curat stăm mai prost. Aer curat am avea, dar ori e prea rece, ori prea umed, ori e ziua prea scurtă ! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie autorul, printre altele, despre "activitate fizica, timp liber petrecut in natura", " faceti sport afara". A cuprins tot ceea ce era esential. :)

      Ștergere