duminică, 14 septembrie 2014

Ileana Stana Ionescu şi Mişu Fotino - "Să vă fac un bon" (scenetă tv)

Ileana Stana Ionescu si Misu Fotino Mihai scenete comice Sa va fac un bon arhiva TVR amuzante YOUTUBE cati ani are Ileana Stana Ionescu aniversarea zilei mari actori romani actrite celebre de teatru si film
Ileana Stana Ionescu (foto: Facebook)

Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai apreciate actriţe de teatru, film şi televiziune din România, îşi aniversează astăzi ziua de naştere, împlineşte 78 de ani.
La mulţi ani, stimată doamnă!

Sceneta "Sa va fac un bon" cu Ileana Stana Ionescu si Mihai Fotino



Sceneta tv din 1980 "Sa va fac un bon" de Sasa Georgescu. O distributie de exceptie: Ileana Stana Ionescu si Mihai Fotino.
arhiva TVR (YouTube)

In istoria cinematografiei si teatrului romanesc, doamna Ileana Stana Ionescu va ramane ca una dintre cele mai de talent si mai daruite actrite ale generatiei sale. Dupa terminarea liceului teoretic, debuteaza ca actrita in l955, la varsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Resita, cu rolul Agnes în “Şcoala femeilor” de Molière. În anul 1959 se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din anul 1965 desfasoara o prestigioasa activitate teatrala la Teatrul National Bucuresti, precum si la televiziune.
Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului National Bucuresti. Este aleasa ca deputat de Bucuresti, in legislatia 200-2004, ca reprezentanta a minoritatii italiene din Romania.
De-a lungul carierei sale artistice a primit numeroase premii si distinctii cum ar fi: Concursul republican pentru rolul Prostituata - „Generalul şi nebunul" de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963, Festivalul Naţional de teatru pentru rolul Chiralina - „Coana Chiriţa" de Tudor Muşatescu, regia Horea Popescu, 1969, Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică, 1976, Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos" pentru „O batistă în Dunăre" de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, 1998, Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, 2001.
Sursa: www.cinemagia.ro
Foto: www.facebook.com/DigiFilm

5 comentarii:

  1. La mulţi ani pentru dânsa!
    A făcut parte din copilăria şi tinereţea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeu s-o binecuvânteze pe doamna Ileana Stana Ionescu, cu multă sănătate şi numai cu bucurii, mulţi ani de acum înainte!

    Felicitări, Cristi, pentru omagiu adus, doamnei Ileana Stana Ionescu!

    În timp ce vizionam videoclipul, mă gândeam ce trist poate să fie pentru dânsa, să revadă acest filmuleţ, când Mişu Fotino nu mai există fizic. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa atati ani de colaborare, sigur ca poate exista niste regrete si astazi...
      Eu cred ca daca te intristezi mult si asa rapid, vazand doar un filmulet de 4 minute, s-ar putea sa te imbolnavesti psihic.

      Ștergere