duminică, 3 august 2014

In Memoriam Szobi Cseh

Szobi Cseh a murit Buza de iepure cel mai cunoscut cascador roman Te pui cu blondele Florin Piersic YOUTUBE Antena 1 In Memoriam postare blog

Szobi Cseh, cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române

Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, a fost cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu până la "Amen", informează Ştirile ProTV.
Szabolcs (Szobi) Imre Cseh s-a născut pe 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), într-o familie de secui. În anul III de facultate (IEFS), Szobi Cseh a debutat în calitate de cascador în filmul "Dacii", de Sergiu Nicolaescu (1965), lucrând in paralel la trapez zburător la Circul de Stat din Bucureşti, in trupa "Ganea".
Tot înainte de terminarea facultăţii, Szobi Cseh a fost distribuit ca actor în rol principal în filmul "Împuşcături pe portativ", de Cezar Grigoriu, precum şi în producţia franceză "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn". Începând din 1966, de la debutul său, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii. Din 1967, Szobi Cseh a fost promotorul şcolii de cascadorie din România.
Szobi Cseh a ocupat până în 1979 poziţia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea şi consilier de lupte al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care contineau secvenţe de acţiune-lupte, şi a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.
Citeşte articolul integral pe stirileprotv.ro.

Dumnezeu să-l ierte!

Reportajele Telejurnalului. Szoby Cseh: Fiecare om reprezintă atât cât ştie să facă



"Nu am face nimic în lumea aceasta fără curaj. Este cea mai mare calitate a unui om, pe lângă onoare." E un citat din Aristotel şi se potriveşte perfect ca motto pentru subiectul reportajului: Szoby Cseh - un cascador de excepţie, un părinte pentru mulţi tineri care şi-au pierdut busola, un om foarte greu încercat şi foarte iubit.
Stirile TVR Online (YouTube)

Te pui cu blondele?: Florin Piersic, întâlnire plină de amintiri cu Szobi Cseh



Florin Piersic povestşte mai multe amintiri pe care le are cu Szobi Cseh.
Antena 1 (YouTube)

Szobi Cseh în "Masca de argint" (1985)



safedracula (YouTube)

Szoby Cseh car stunts



safedracula (YouTube)

Mulţumim, Maestre! Ne-aţi făcut copilăria mai frumoasă!

Sursa foto: vedeteblog.com

8 comentarii:

  1. Dumnezeu să-l odihnească, tare mult mi-a plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
    L-am admirat atât de mult.
    Am mai sărăcit cu un OM de mare valoare.
    Este aşa trist când se întâmplă asta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pare atat de rau de omul asta! Dumnezeu sa-l odihneasca! :-(
    Un caracter atat de puternic, un om atat de talentat si un spirit atat de pozitiv, mai greu de intalnit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeu să-l odihnească pe acest om cu suflet mare !

    RăspundețiȘtergere