luni, 7 aprilie 2014

Amza Pellea, 83 de ani de la naştere

Amza Pellea anul nasterii zi de nastere ziua mortii celebrul actor roman 83 de ani 7 aprilie 1931 sa radem cu Nea Marin si blocurile din Bucuresti revelion interviu Tudor Vornicu reportaj la Bailesti Oana Pellea momente vesele TVR arhiva televiziune Tudor Gheorghe Nea Marine cantec Antena 1 emisiune spectacol postare blog Internet maestru comedie Mihai Viteazu Decebal Dacii Osanda teatru filme romanesti YOUTUBE amuzante haioase
Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj - d. 12 decembrie 1983, București)

Marele actor român Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 83 de ani...

Amza Pellea în dialog cu Oana Pellea



Un reportaj realizat de Cristina Ţilică în 1999 şi difuzat în cadrul emisiunii "Culise" realizată de Irina Radu. Emisiunea a primit in 1999 premiul APTR.
Oana Pellea şi Amza Pellea nu au putut să-şi vorbească timp de 30 de ani. I-am făcut să intre în dialog depănând amintiri despre teatru şi viaţă.
Director de imagine: Cristi Cirligeanu
Montaj: Sorin Avram
by TVR (YouTube)

Reportaj despre Amza Pellea realizat la Băilești



La 30 de ani de la dispariția marelui nostru actor, Alexandra Bogdan și Adelin Petrițor au ajuns la Băilești, orșul natal al maestrului. Și ca totul să fie complet, Oana Pellea i-a acordat un interviu lui Adelin Petrişor, în exclusivitate pentru Telejurnalul de pe TVR1.
Oana Pellea: "Nu sunt 30 de ani de la moarte, ci 30 de ani de neuitare".
by TVR (YouTube)

Amza Pellea - moment din emisiunea "Fantezie în alb și negru" (1976)



Imagini cu inegalabilul Amza Pellea din emisiunea "Fantezie în alb și negru". Realizator: Grigore Pop
by TVR (YouTube)

Nea Mărin şi blocurile din Bucureşti


by Valentin Raducan (YouTube)

Tudor Gheorghe - "Nea Mărine, nea Mărine"


"Nea Mărine, nea Mărine" - versuri Tudor Gheorghe

Amza Pellea în dialog cu Tudor Vornicu



Interviu realizat de Tudor Vornicu cu Amza Pellea, în anul 1981, pentru emisiunea "La sfârșit de săptămână". Imagini memorabile din arhiva TVR, în care Amza Pellea ne spune cum s-a născut "Nea Mărin".
by TVR (YouTube)

Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj - d. 12 decembrie 1983, București) a fost un actor român de teatru și film. A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie. A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Biografie

S-a născut la Băilești, într-o familie cu cinci copii, tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei "Munca Noastră" din Băilești în anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost profesor la IATC.

Pe scena craioveană realizează, în perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959), nu mai puțin de 14 roluri, între care Jack Worthing ("Ce înseamnă să fii onest" de Oscar Wilde), Vedernikov ("Ani de pribegie" de Aleksei Arbuzov), Vladică Ilarion ("Tudor din Vladimiri" de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului ("Tragedia optimistă" de Vsevolod Visnevski), Bepe ("Galcevile din Chioggia" de Carlo Goldoni), Horatio ("Hamlet" de Shakespeare), Colonelul Dobre ("Ecaterina Teodoroiu" de Nicolae Tăutu), Otto Katz ("Soldatul Svejk" de Jaroslav Hašek), Esteban ("Fântâna turmelor" de Lope de Vega).

Pe scena Teatrului de Comedie creează alte personaje, printre care Brettschneider ("Svejk în al doilea război mondial" de Brecht- 1962), Pietro ("Umbra" de E. Svart- 1963), Manole ("Somnoroasa aventură" de Teodor Mazilu- 1964), Subcomisarul ("Capul de rățoi" de G. Ciprian- 1966), Platonov("Un Hamlet de provincie" de Cehov- 1967), Voievodul Basarab ("Croitorii cei mari" din Valahia de Al. T. Popescu- 1969), Noah ("Arca bunei speranțe" de I.D. Sîrbu- 1970), Hrisanide ("Interesul general" de Aurel Baranga- 1972), Hickok ("Buffalo Bill și indienii" de A. Kopit- 1973),"inginerul" din "Nic Nic".

Pe scena Teatrului Național din București dă viață lui Petre Dinoiu ("Comoara din deal" de Corneliu Marcu- 1977) și lui Vlad Țepeș ("A treia țeapă" de Marin Sorescu - 1979).

Ultimul rol creat la teatru îl readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizând - în regia lui Gheorghe Harag - personajul bătrânului moșier Muromski în "Procesul" de Suhovo-Kobilin - 1983.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din "Tudor din Vladimiri" de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din "Croitorii cei mari din Valahia" de Al. Popescu, rolurile din "Tudor", "Răscoala", "Haiducii", "Dacii", "Columna", "Mihai Viteazul"), cât și personaje contemporane (Ailincii din "Secunda 58" de Dorel Dorian, Manole din "Somnoroasa aventură" de T.Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din "Fântâna turmelor" de Calderon, Horațiu din "Hamlet", Platonov din "Un Hamlet de provincie" de Cehov).

Rămas probabil în conștiința publicului prin rolul domnitorului din "Mihai Viteazul" și prin Nea Mărin, reușește în "Atunci i-am condamnat pe toți la moarte" să atingă ambele personaje. Umilul, și câteodată veselul Ipu recapătă, în finalul filmului, figura dârză și tragică a soldatului țăran din primul război.

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manlache Preda) din filmul "Osânda", unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după "Velerim și Veler Doamne" de Victor Ion Popa.

Între 22 martie 1973 și 24 septembrie 1974 a fost director al Teatrului Național Craiova.

A fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958 până la moartea sa în 1983 cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova. Este tatăl actriței Oana Pellea.

A decedat în data de 12 decembrie 1983 la București în vârstă de 52 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

Fundația Enciclopedică „Amza Pellea” a realizat un film documentar numit „Douăzeci de ani fără Amza”.

Filmografie

"Setea" (1961)
"Tudor" (1963)
"Pisica de mare" (1964)
"Camera albă" (1965)
"Neamul Șoimăreștilor" (1965)
"Haiducii" (1966)
"Răscoala" (1966)
"Dacii" (1967)
"Columna" (1968)
"Războiul domnițelor" (1969)
"Mihai Viteazul" (1971)
"Atunci i-am condamnat pe toți la moarte" (1972)
"Puterea și adevărul", "Săgeata căpitanului Ion" (1972)
"Aventurile lui Babușcă" (1973)
"Ciprian Porumbescu" (1973)
"Ultimul cartuș" (1973)
"Un comisar acuză" (1974)
"Stejar – extremă urgență" (1974)
"Nemuritorii" (1974)
"Proprietarii", "Porțile albastre ale orașului" (1974)
"Tată de duminică" (1975)
"Cantemir", "Ulzana, căpetenia apașilor", "Evadarea" (1975)
"Osînda" (1976)
"Lumina pe coline", "Trei zile și trei nopți" (1976)
"Accident" (1977)
"Boschet de Veneția", "Împușcături sub clar de lună" (1977)
"Eu, tu, și... Ovidiu" (1978)
"Pentru patrie" (1978)
"Melodii, melodii" (1978)
"Revanșa" (1978)
"Ecaterina Teodoroiu" (1978)
"Nea Mărin miliardar" (1979)
"Mihail, cîine de circ" (1979)
"Brațele Afroditei" (1979)
"Duios Anastasia trecea", "Casa dintre câmpuri" (1980)
"Capcana mercenarilor" (1981)
"Poarta de aur a incașilor", "Șantaj", "Spectacolul spectacolelor", "Detașamentul Concordia", "Ana si hoțul" (1981)
"Cucerirea Angliei" (1982)
"Imposibila iubire" (1983)


Amza Pellea în filmul "Nea Mărin miliardar" regizat de Sergiu Nicolaescu (1979)

"Timpul şterge... Da, dar el ştie să păstreze - ca nimeni altul - ceea ce nu trebuie pierdut..." - Amza Pellea

Sursa foto: cinemagia.ro

6 comentarii:

  1. Fie-i amintirea vie.
    Mi-a placut Amza Pellea, asa cum mi-au placut multi actori din generatia lui. Ma intreb, uneori, daca in RO mai exista actori de film. Oameni care joaca in filme sunt, dar interpreteaza atat de prost incat am senzatia ca sunt marionete. Poate gresesc, dar chiar am impresia ca actorii - de film, in special, au facut scoala de telenovele.
    Desigur, sunt cativa premiati inclusiv international - or fi exceptia care confirma regula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt actori tineri care joaca bine, dar acum se fac mai putine filme din cauza banilor.
      Inainte filmele se realizau cu bani de la bugetul de stat.

      Ștergere
  2. Mi-a rămas întiparit în minte din "Nemuritorii"
    Off, doamne, ce actor s-a pierdut! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amza Pellea a fost unul din cei mai mari actori din istoria Romaniei. Am secvente din "Nemuritorii" in postarile din anii trecuti.

      Ștergere
  3. Sublim tribut ai dedicat nemuritorului Amza Pellea. Mare om, mare caracter, avea un talent înnăscut cum rar se nasc altfel de genii, juca foarte natural iar din interviurile pe care le-am vizionat am dedus că era extrem de modest.
    M-a emoţionat aşa tare articolul tău, Cristi, în cel mai bun sens al cuvântului. E divin când cineva îşi aminteşte de tine după atâţia ani.
    Amza Pellea şi astăzi ne aduce bucurie şi încântare în suflete şi ne stârneşte zâmbete şi merită din plin tot respectul, aprecierea şi preţuirea noastră pentru tot ce a făcut pentru filmul şi teatrul românesc.
    Te felicit din tot sufletul meu pentru articol, Cristi, mi-a plăcut foarte mult şi-ţi mulţumesc mult pentru el. :)

    RăspundețiȘtergere