vineri, 9 noiembrie 2012

Arhipelagul Tokelau este primul teritoriu care utilizează 100% energie solară


Micul arhipelag Tokelau din Pacific s-a declarat miercuri primul teritoriu din lume alimentat în întregime cu energie solară. Cei trei atoli cu 1.500 de locuitori foloseau până acum generatoare alimentate cu diesel, care îi costau un milion de dolari neo-zeelandezi pe an (circa 640.000 euro), relatează 20minutes.ch, potrivit Agerpres.

'Multe comunităţi din Pacific au greutăţi în a asigura accesul larg al oamenilor la electricitate şi, chiar atunci când reuşesc, preţul electricităţii este o greutate suplimentară', arată într-un comunicat responsabilul proiectului, Mike Bassett-Smith. Economiile de diesel realizate în Tokelau vor fi direcţionate spre ajutorul social, a adăugat el.

Micul arhipelag de 12 km2, aflat la jumătatea distanţei dintre Hawai şi Noua Zeelandă, are statut de 'teritoriu asociat' la Wellington. Ministrul neo-zeelandez al Afacerilor externe, Murray McCully, a spus că realizarea reţelei fotovoltaice în Tokelau, care a costat 7 milioane de dolari (5,4 milioane de euro), este o premieră mondială.

Şi alte teritorii izolate din Pacific, cum ar fi Tonga şi insulele Cook, ar putea să îi urmeze exemplul. 'Acest proiect este un exemplu perfect al modului în care micile comunităţi din Pacific pot arăta calea în domeniul energiilor durabile', a încheiat ministrul. AGERPRES




Courtesy of bestholidayspot.com

4 comentarii:

  1. Ingenioasa ideea! Ar fi grozav, Cristi, daca s-ar pune in aplicare si noi, in deosebi, in zonele izolate, in care, locuitorii de acolo,( eu cunosc cateva astfel de asezari), nici acum nu au energie electrica, folosesc pentru iluminat, lampi cu petrol si nu pot utiliza, aparate electrice si electrocasnice, atat de utile intr-o gospodarie! Si din pacate in acele zone, traiesc si copii care nu au acces la informatii din cauza aceasta! E trist acest lucru!
    O zi minunata iti doresc, Cristi! cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Dobrogea au luat amploare eolienele. O seara faina, Stefania! :)

      Ștergere