vineri, 26 octombrie 2012

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir


Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi, 26 octombrie 2012, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfântul Dimitrie s-a născut în Tesalonic în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a pătimit pentru credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos, trecând la cele veşnice la 26 octombrie 303 tot în acest oraş. Părinţii săi au fost creştini, tatăl său fiind şi conducătorul oraşului Tesalonic. După moartea părinţilor, împăratul Maximian, cunoscându-i înţelepciunea, i-a încredinţat lui Dimitrie conducerea Tesalonicului în locul tatălui său, zicându-i: 'Păzeşte-ţi patria şi curăţeşte-o de creştini'. Astfel, Dimitrie a fost pus în situaţia de a alege între a împlini porunca împăratului şi a merge pe calea Mântuitorului Iisus Hristos. A ales să urmeze pe Hristos şi a început să propovăduiască Cuvântul Domnului în Tesalonic.

Aflând că Sfântul Dimitrie era creştin, împăratul a venit în Tesalonic pentru a-şi serba prin jocuri publice victoria asupra sarmaţilor şi a poruncit ca Dimitrie să fie închis în temniţă. Între prietenii din Tesalonic ai Sfântului Dimitrie era şi un tânăr creştin pe nume Nestor. Acesta, văzând cum Lie gladiatorul omora în arenă pe toţi luptătorii, printre care se aflau şi creştini, a venit la Sfântul Dimitrie şi i-a cerut să se roage pentru el deoarece voia să lupte cu Lie. Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii şi i-a spus: 'Şi pe Lie vei birui, şi pe Hristos vei mărturisi'. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, Nestor biruie pe Lie gladiatorul, însă a atras mânia împăratului Maximian, care a dat poruncă să fie scos afară din oraş şi omorât. În dimineaţa zilei de 26 octombrie 303, ostaşii au intrat în temniţa Sfântului Dimitrie şi din porunca împăratului l-au străpuns cu suliţele, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică. Creştinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni.

În anul 402 a intrat în această bisericuţă Leontie, prefectul Iliricului. În timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru acest fapt, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a zidit o biserică mai mare şi mai frumoasă în locul celei dintâi. Când a săpat temelia, a dat peste moaştele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir bine mirositor. De aceea, i se mai spune Sfântul Mucenic Dimitrie şi 'Izvorâtorul de Mir'.

Sursa articol: basilica.ro
Sursa imagine: adevarul.ro

La mulţi ani celor care îşi sărbătoresc astăzi onomastica!