joi, 13 septembrie 2012

Astăzi este Ziua Pompierilor

pompieri

În data de 13 septembrie se sărbătoreşte Ziua Pompierilor din România. Tot astăzi se împlinesc 164 de ani de la bătălia de la Dealul Spirii, un moment important în istoria pompierilor.

Începând cu anul 1953, pompierii români sunt sărbătoriţi în data de 13 septembrie. De asemenea, astăzi este marcat şi momentul eroic din 1848, când pompierii militari din Bucureşti au luptat împotriva otomanilor.

Bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti este considerată un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848 şi prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale ostaşilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829.

Mai multe coroane şi jerbe de flori au fost depuse la Monumentul Pompierilor Militari din Capitală în memoria celor căzuţi în lupta cu flăcările.

Pompierii au salvat România

În bogata carte a tradiţiilor de luptă ale pompierilor militari români s-au înscris şi alte glorioase pagini: pe timpul Războiului de Independenţă, când ostaşii pompieri constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii au contribuit la recâştigarea suveranităţii României.

În momentele de cumpănă ale făuririi Statului naţional unitar român de la 1 Decembrie 1918 când, la retragerea armatei române în Moldova, corpul pompierilor a rămas în teritoriul vremelnic ocupat de inamic, îndeplinind în grele condiţii misiunea de apărare a vieţii oamenilor şi bunurilor împotriva incendiilor.

Autor: Ramona Dragomir
Continuarea articolului pe adevărul.ro.

4 comentarii:

  1. Merita respect acesti oameni care practic isi dau viata sa salveze altele :) zi faina

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articolul, Cristi! Eu am un respect aparte pentru pompieri, pentru ca este unul din cele mai grele servicii la fel ca si mineritul, ei rascandu-si viata pana la sacrificiul suprem intr-o misiune!
    Tot respectul meu pentru tine, Cristi, pentru ca nu-i uiti niciodata pe oamenii valorosi ai tarii noastre si pentru ei, oamenii de nadejde ai acestei tari!
    Iti doresc o seara minunata, Cristi, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Stefania: Asa este si trebuie apreciati la justa lor valoare. O zi buna! :)

      Ștergere