joi, 3 mai 2012

"Prometeu" al lui Constantin Brâncuşi s-a vândut cu 12,6 milioane de dolari la New York

"Prometeu" (Prométhée), un cap turnat în bronz de Constantin Brâncuşi în 1911, s-a vândut miercuri seara pentru suma de 12.682.000 de dolari la New York, într-o licitaţie de artă impresionistă şi modernă organizată de Sotheby’s, informează Mediafax.


Imagine: www.sothebys.com

Sculptura lui Brâncuşi, având forma unui cap înclinat şi o dimensiune de 17,7 centimetri, a fost turnată într-o ediţie de patru bronzuri similare în 1911, provenind în prezent "dintr-o importantă colecţie privată din Europa", potrivit catalogului Sotheby's.

Preţul de pornire a fost de 4,75 milioane de dolari, dar a urcat rapid depăşind 10 milioane în doar câteva minute, pentru a ajunge până la preţul final de 11,25 milioane (12.682.500 incluzând comisionul de 12% încasat de casa de licitaţie şi taxa de vânzare-cumpărare în New York).

Suma a depăşit cu mult estimarea iniţială a organizatorilor, care situau preţul operei sculptorului român între 6 şi 8 milioane de dolari.

Licitaţia organizată la New York a stabilit şi un record absolut - cea mai mare sumă plătită pentru o operă de artă la o licitaţie, 119,9 milioane pentru "Strigătul" lui Edvard Munch.

Un alt obiect de Brâncuşi, de mai mică valoare - "Furca de tors" (Quenouille 1923), sculptură din lemn - este scos la vânzare în cea de-a doua zi a licitaţiei, joi, având estimat un preţ de vânzare cuprins între 80.000 şi 120.000 de dolari.

4 comentarii:

  1. Sincera sa fiu, Cristi, eu apreciez foarte mult sculpturile lui C. Brancusi, insa suma pentru aceasta lucrare, este piperata rau!

    O noapte linistita iti doresc, Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce criterii sunt luate in considerare...
      O zi buna, Stefania! :)

      Ștergere
  2. Sunt multumita ca aceasta sculptura a lui Brancusi a fost vanduta cu o suma atat de mare !Trebuie vazuta din toate unghiurile,pentru a ne da cu parerea. Cred ca pentru ''fericitul'' posesor actual,om cu bani,este doar un Trofeu !
    Naica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil... Cred totusi ca exista si colectionari bogati care apreciaza adevaratele capodopere si sunt dispusi sa ofere sume imense.

      Ștergere