sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Topul celor mai scumpe cafele din lume



1. Cea mai scumpă cafea din lume este, potrivit Wall to Watch, Kopi Luwac, al cărei preţ pentru 500 de grame variază între 115 şi 590 de dolari. “Kopi” înseamnă cafea în Indonezia, iar “Luwac” este un mamifer care se hrăneşte cu cele mai coapte şi aromate fructe de cafea. Animalul nu poate însă digera bobul de cafea astfel că îl elimină intact, pentru a fi ulterior cules de către lucrătorii de pe plantaţie. Procesul de fabricaţie este destul de complicat, acest tip de cafea fiind, de altfel, şi cel mai rar sortiment din lume. Anual se produc numai câteva tone pe an. În România, 150 de grame din acest sortiment de cafea costă în jur de 400 de lei.

2. Pe locul doi, în topul celor mai scumpe sortimente de cafea este “La Esmeralda”. Pentru 100 de dolari pe 500 de grame, se poate achiziţiona o cafea cu gust intens produsă la Esmeralda Jaramillo, o plantaţie situată în munţii din Vestul Panama.

3. Ceva mai ieftină, cu preţuri de 80 de dolari jumătatea de kilogram, este cafeaua “St Helena”. Marca se produce dintr-un soi de boabe de cafea care cresc exclusiv pe o insuliţă denumită “Sfânta Elena”, din Atlanticul de Sud.

4. Fazenda Santa Ines este o cafea produsă pe o plantaţie din Brazilia într-un mod tradiţional. Tot procesul de fabricaţie se face manual, ceea ce dă cafelei o aromă specială de caramel. Preţul pentru jumătate de kilogram din acest sortiment de cafea ajunge la 50 de dolari.

5. Cea mai ieftină cafea de lux se numeşte Blue Mountain şi costă 45 de dolari 500 de grame. Cafeaua se produce în estul Muntelui Albastru din Jamaica şi este recunoscută pentru gustul său fin. De asemenea, boabele din acest soi se utilizează la fabricarea lichiorului Tia Maria.

Sursa: money.ro

8 comentarii:

  1. Santa Ines cred ca mi-ar place cel mai mult cu aroma de caramel! Mmmm!
    A picat numai bine articolul, tocmai ce mi-am baut cafeaua!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Immmmmm, eu sunt la cafea acum! Scumpa sau nu, eu nu renunt la ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. mmmm...aroma de caramel a cafelei imi place mult :)
    cafeau din care beau chiar acum are aroma de ciocolata si portocala...ma face fericita :)
    cred ca mi-ai dat o idee pentru postarea unei retete de cafea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am băut odată o ceaşcă mică-mică de Kopi Luwac (fără să mi se spună ce e). La gust este deosebită!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu n-as mai bea dupa ce am vazut tehnologia de obtinere. :))

    RăspundețiȘtergere