vineri, 4 noiembrie 2011

Australienii au monedă de 1 milion de dolari, care cântăreşte o tonă

Monetăria din Perth, o regiune minieră din sud-vestul Australiei, a prezentat cea mai mare monedă de aur din lume. Moneda este făcută din aur pur în proporţie de 99,99%, are 12 centimetri grosime, 80 de centimetri în diametru şi cântăreşte puţin peste o tonă.
moneda2
moneda3
Australienii au muncit 18 luni la crearea acestei monede unice, care are pe o faţă un cangur, iar pe cealaltă, profilul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Moneda are o valoare nominală de 1 milion de dolari australieni (1,03 milioane USD), însă aurul din care este făcută valorează peste 50 de milioane de dolari australieni (51,5 milioane USD). Obiectul a fost prezentat lumii întregi cu ocazia summit-ului ţărilor Commonwealth-ului (asociaţie de state, formată din Marea Britanie si fostele sale colonii, între care şi Australia), summit care s-a desfăşurat zilele trecute la Perth.
Sursa Foto: NorthFoto
Sursa: CANCAN

16 comentarii:

  1. Un asemenea record trebuie apreciat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Citisem despre asta (urmăresc câteva site-uri legate de minerit şi metale), dar nu aveau şi imaginea, pe care văd că ai găsit-o (Cancan nu prea figurează printre preferinţele mele...) :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi s-a parut a fi un record interesant, Max Peter. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu înţeleg de ce au creat-o. Valorerază 1 milion de dolari, însă s-au cheltiut 50 de milioane. Scump, doamnă, scump! :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai nu vazusi ca a fost creata pentru o ocazie speciala? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar mai bine dădeau banii la oamenii săraci, decât să-i cheltuie aşa, pe recorduri anapoda

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite o piesă de muzeu, care cu greu ar putea fi sustrasă! Zic și eu, în ignoranța omului cinstit! Dar interesant recordul; mulțumesc, Cristi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Au vrut sa-i intreaca pe canadieni ! Uite aici http://www.lecturirecenzate.ro/2010/10/12/calatorii-arta-si-torta-la-viena-kunsthistorisches-museum/

    RăspundețiȘtergere
  9. O sa ma uit la postarea ta, Zina. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere