luni, 10 octombrie 2011

Un automobil produs in 1884 s-a vandut cu peste 4,6 milioane dolari la o licitatie in SUA

De Dion Bouton din 1884 (sursa - RM Auctions)
De Dion Bouton din 1884 (sursa - RM Auctions)

Un automobil Dion Bouton produs acum aproape 130 de ani s-a vandut cu un pret record de 4,6 milioane dolari la o licitatie in Pennsylvania, estimarile initiale fiind ca pentru masina se vor obtine cam doua milioane dolari. Compania de licitatii RM Auctions spune ca avem de-a face cu cel mai vechi automobil functional din lume, masina cu aburi ce poate atinge 60 km/h.

Automobilul De Dion Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos a fost produs in 1884 de contele De Dion si i s-a dat numele La Marquise in cinstea mamei contelui. Masina prinde maxim 60 km/h, viteza uluitoare pentru acele vremuri, insa autonomia este foarte redusa, circa 30 km, tipica automobilelor cu aburi.

Istoria masinii este fascinanta si simpatica: se spune ca a participat la prima cursa auto din istorie, cursa la care a fost insa singurul concurent!

Creatorul vechiului automobil l-a vandut in 1906 unui ofiter francez pe nume Henri Doriol a carui familie a tinut masina pana in 1987 cand a fost cumparata de Tim Moore un pasionat de masinile foarte vechi. Acesta a restaurat batranul automobil si l-a facut din nou functional.

Acest automobil are mai multe in comun cu locomotivele decat cu masinile moderne, insa casa de licitatii spune ca pretul mare platit de un colectionar dovedeste ca masina este cu adevarat speciala.

Multi se intrebau cat de mare va fi pretul obtinut fiindca in general sunt foarte populare masinile sport din anii 50′ si 60′, masini care sunt cumparate de colectionari mai batrani care acum jumatate de secol nu aveau bani sa cumpere masinile super-sport ale perioadei. Mai rar sunt vandute masini mai vechi de un secol, insa cazul de fata a fost unul in care colectionarul castigator nu s-a mai uitat la bani.

Sursa: 0-100.hotnews.ro

11 comentarii:

  1. Ce poate face pasiunea din om. Este adevarat ca masinuta este o adevarata capodopera a inovatiei dar pretul este totusi un pic cam maricel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca omul isi permite... Bun venit pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt destul de puţini cei care pricep ce este în sufletul unui colecţionar. Aici este clar un colecţionar, pentru că un investitor nu cred că ar fi dat banii aceştia.
    Dar rămâne de văzut, până la urmă.
    Eu urmăresc multe licitaţii, pentru mai multe categorii de obiecte (nu numai pentru timbrele mele) şi uneori rămân uimit de ce se poate vinde pe acolo şi la ce preţuri...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate, Max Peter, mai ales ca esti in domeniu, ca sa zic asa. Este colectionar cel care a castigat licitatia, asa se mentioneaza si in articol.

    RăspundețiȘtergere
  5. Peste 30 de ani o va vinde cu 10 milioane !

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare tare m-am amuzat cand am citit " ...se spune ca a participat la prima cursa auto din istorie, cursa la care a fost insa singurul concurent! :)

    Cine-i pasionat de antichitati, e colectionar de unicate si daca are si bani bineinteles - uite ca isi ea si o astfel de masina -- eu ii apreciez pe colectinari. Dar nu mi-as cumpara-o daca as avea atatia bani.
    Cred ca motorul ei suna oribil cand il pornesti sa faci o plimbare cu ea... si in loc de o plimbare relaxanta cu ea, in jurul unui domeniu ar devenii una stresanta... Nu stiu, imi imaginez eu asa.

    O seara minunata iti doresc Cristi si o noua saptamana plina de reusite ! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. fiecare cu pasiunea lui... si mai ales cu bugetul lui :)

    RăspundețiȘtergere